Når du færdes på nettet, er sikkerhed helt afgørende for at sikre, at både dine og dine brugeres eller kunders data ikke bliver opsnappet undervejs. Der kan være mange skumle typer online, som er ude på at stjæle oplysninger, og det er noget, du skal beskyttet dig imod, når du færdes online.
I den forbindelse er SSH ikke til at komme udenom, da teknologien bl.a. er med til at sørge for sikker adgang, så du kan undgå bekymringerne om, at fortrolige data bliver opsnappet af de forkerte, når du skal have adgang til eksempelvis en fjernserver fra din computer.
1-klik installation: Ja
E-mail: Ubegrænset
Trustpilot: 4,8 ud af 5
Support: E-mail
Backup: Dagligt
Plads: 10 GB
Månedlig trafik: Stor rabat det første år
Ubegrænset GB Derefter 56,25 kr. pr. måned
Pris pr. måned:
DKK 5,-
1-klik installation: Ja
10 GB serverplads
3 e-mailadresser
1 GB hukommelse
Dansk support på e-mail
Dansk support på telefon
Pris pr. måned
12,90,-
1-klik installation: Ja
25 GB serverplads
E-mail: Ubegrænset
1 GB hukommelse
Dansk support
Telefonsupport: 7:00-19:00
Pris pr. måned:
DKK 99,-
Hvad er SSH?
SSH står for “Secure Shell,” som på dansk kan oversættes til noget i retning af en ’sikker skal’. Det er kort sagt en krypteret netværksprotokol, der bruges til at oprette en sikker forbindelse til fjernservere eller computere. På den måde giver teknologien dig mulighed for at logge ind på en fjernserver eller styre en fjerncomputer på en måde, der beskytter alle dine data undervej.
Formålet med teknologien er således at skabe en beskyttet forbindelse, der ikke kun bevarer integriteten af de data, der overføres, men som også autentificerer brugere og beskytter mod uautoriseret adgang fra eventuelle banditter.
Det gør SSH bl.a. ved at kryptere al den data, der sendes mellem din computer og fjernserveren. Det betyder, at selvom nogen prøver at aflytte forbindelsen, så vil de kun være i stand til at se krypteret og derved uforståelige data.
For at sikre, at det kun er de rigtige, der får adgang til den ukrypterede data, bruger teknologien autentifikation, så det kun er autoriserede brugere, der kan oprette forbindelse til fjernserveren. Det sker gennem bl.a. brugernavn og adgangskode eller mere sikre metoder som SSH-nøgler.
teknologien tilbyder flere sikkerhedsprotokoller og lag, der kan tilpasses efter dine behov. Det omfatter bl.a. SSH version 1 og SSH version 2, hvor version 2 normalt betragtes som den meste sikre af de to.
Helt kort sagt giver SSH dig altså mulighed for at få adgang til en fjernserver eller fjerncomputer, som om du sad ved den fysiske maskine – alt samme på den mest sikre måde. Dertil kan teknologien også bruges til at overføre filer sikkert mellem din computer og fjernserveren ved hjælp af kommandoer som eksempelvis “scp” eller “sftp”.
Hvordan fungerer SSH helt præcist?
Hvis du er interesseret i at læse mere om de tekniske detaljer af teknologien, får du her en lidt mere detaljeret gennemgang. Når SSH skaber en sikker forbindelse, sker det ved at bruge det, der kaldes asymmetrisk kryptografi til autentificering og nøgleudveksling.
Når du som bruger forsøger at oprette forbindelse til en fjernserver, genererer SSH et nøglepar bestående af en offentlig nøgle og en privat nøgle. Den offentlige nøgle deles med serveren, mens den private nøgle opbevares sikkert på din computer. Når du så forsøger at oprette forbindelse, bruger serveren den offentlige nøgle til at kryptere en besked. Din computer vil herefter dekryptere beskeden med den private nøgle, hvorefter den dekrypterede besked sendes tilbage til serveren. Det sidste skridt skal til for at bevise din autentifikation uden at afsløre den private nøgle.
På den måde skaber teknologien altid en sikker forbindelse mellem eksempelvis din computer og en fjernserver, hvilket vil være guld værd for dig, der opbevarer følsomme data på en server eller lignende.
Hvad kan SSH bruges til?
SSH er på mange måder blevet en hjørnesten i moderne kommunikation, fordi teknologien muliggør sikker adgang, administration og dataoverførsel på tværs af internettet og andre usikre netværk.
Ved at bruge kryptografi og autentificering gør teknologien det muligt for dig at interagere med fjernressourcer uden at kompromittere sikkerheden, og derfor er teknologien helt afgørende for enhver, der arbejder med fjernservere, netværksadministration eller fjernadgang til computere.
Teknologien har en bred vifte af anvendelser for bl.a. virksomheder, hvor systemadministratorer kan bruge SSH til at administrere servere og netværksenheder uden at skulle fysisk være til stede på det sted, hvor serveren befinder sig. Det sparer tid og besvær og gør det muligt hurtig at klare fejlsøgning og konfiguration, når det bliver nødvendigt.
Det smarte ved teknologien er også, at du som bruger kan oprette forbindelse til fjernservere eller computere via SSH og derved interagere med dem, som om du sad lige foran maskinen. Det er ekstremt nyttigt, når der skal klares eksempelvis eksternt arbejde i virksomheden, eller når der er behov for adgang til personlige filer.
Skal du bruge SSH?
Om du har brug for SSH afhænger af dine specifikke behov og dine aktiviteter. Teknologien er især yderst nyttigt i de situationer, der er nævnt ovenfor. Det gælder bl.a. for systemadministratorer, udviklere og alle andre, der arbejder med fjernservere eller computere. Her giver SSH mulighed for sikker administration, adgang og dataoverførsel på tværs af usikre netværk.
Men hvis dit arbejde ikke omfatter fjernadgang til computere, serveradministration eller sikker filoverførsel, er teknologien ikke nødvendigvis vigtig for dig og din virksomhed. Dog er det alligevel altid en god idé at have en forståelse af SSH og teknologiens muligheder, da det kan vise sig nyttigt i fremtiden, hvis dine aktiviteter ændrer sig eller udvikler sig.
Hvordan bruger du SSH?
SSH er en forholdsvis simpel teknologi, men hvis du ikke er vant til at give kommandoer, kan det tage lidt tid at vænne sig til. Det kan derfor være en god idé at øve sig lidt og starte med simple kommandoer som øvelse, indtil du føler dig mere sikker på at bruge teknologien til dine specifikke opgaver.
Når du skal bruge teknologien, vil det helt konkret omfatte at oprette en sikker forbindelse til en fjernserver eller computer ved hjælp af en terminal eller kommandoprompt. Det gør du ved at åbne en terminal eller kommandoprompt på din computer. På Windows kan du bruge “Command Prompt” eller “PowerShell”. På macOS og Linux kan du bruge “Terminal”.
Herefter skal du, skal du generere en SSH-nøgle, hvis du ikke allerede har gjort det. På den måde oprettes en offentlig nøgle og en privat nøgle som beskrevet tidligere.
Nu er det tid til at oprette en SSH-forbindelse. Det gør du ved at bruge den rette kommando efterfulgt af brugernavnet og serverens IP-adresse eller domænenavn. Nu skal du indtaste en adgangskode, hvis det er relevant. Hvis du ikke har en adgangskode, logger du bare ind direkte.
Nu er du logget ind via SSH, og så har du faktisk mulighed for at udføre opgaver på fjernserveren eller computeren via kommandolinjen. Herfra kan du slå dig løs med at køre kommandoer, administrere filer og mapper, installere programmer osv.
Har du brug for et webhotel med en sikker forbindelse?
Som du kan læse, er SSH i mange situationer afgørende for at opnå den nødvendige sikkerhed, når der overføres filer og data mellem computere og servere. Men der er også mange andre sikkerhedsforanstaltninger, der er vigtige, når det kommer til færdsel på nettet, og når du skal oprette en hjemmeside.
Derfor har vi hos webhotel-guiden.dk gjort det nemt for dig at finde bl.a. webhosting, så hele processen bliver lidt mere overskuelig. Vi vil gerne hjælpe dig med at finde det helt rette webhotel for dig, der giver dig høj kvalitet og den rette pris, og som i øvrigt møder alle de andre krav og behov, du har, når du vil oprette en sikker og stabil hjemmeside for eksempelvis din virksomhed.