SFTP

SFTP er en forkortelse for “Secure File Transfer Protocol”. På dansk bliver det altså til noget i retning af en protokol for sikker filoverførsel, og det er netop det, SFTP er. SFTP er med andre ord en sikker og krypteret protokol, der bruges til at overføre filer mellem computere over et netværk. SFTP er designet til at erstatte den ældre og mere usikre FTP (File Transfer Protocol), der sender data på en måde, der er mere udsat for sikkerhedstrusler.

Men hvad er ellers vigtigt at vide om SFTP og hvordan, det fungerer? Det kan du læse meget mere om herunder.

Hvordan fungerer SFTP?

SFTP er som nævnt en pålidelig og krypteret løsning til filoverførsel. Teknologien bruger kryptering til at beskytte de data, der overføres mellem eksempelvis din enhed og en server. På den måde bliver det næsten umuligt for uautoriserede parter at aflytte eller stjæle dataene under overførslen.

I den forbindelse kræver teknologien brugeridentifikation og adgangskoder eller SSH-nøgler til at godkende dig som bruger, før du kan oprette forbindelse til serveren og overføre filer. Teknologien inkluderer også mekanismer til at validere dataintegriteten under overførslen, hvilket sikrer, at filerne ikke er blevet ændret undervejs af eventuelle kriminelle.

Alt dette kan SFTP klare på tværs af forskellige platforme og operativsystemer, hvilket gør protokollen til det ideelle valg, når der skal overføres filer mellem forskellige typer computere og systemer. Dertil kommer protokollen med en masse praktiske funktioner som eksempelvis fil- og mappehåndtering, omdøbning af filer, rettighedsstyring og meget mere.

Hvorfor er SFTP vigtigt for dig?

SFTP er først og fremmest vigtigt for dig i forbindelse med sikkerhed, når der overføres filer i eksempelvis virksomheden. Her sørger krypteringen og sikkerhedsmekanismerne i protokollen nemlig for at beskytte dine data mod tyveri, aflytning og manipulation, hvilket er helt afgørende, når du arbejder med følsomme oplysninger.

Den opgave klarer teknologien til perfektion, hvorfor protokollen er blevet en helt central aktør inden for sikker og pålidelig filoverførsel. Protokollen giver dig således mulighed for at sende og modtage filer uden at frygte for datatyveri eller uautoriseret adgang, og de er guld værd i en tid, hvor datasikkerhed og privatliv er afgørende for både virksomheder og privatpersoner.

sftp

Hvad er forskellen på SFTP og TFTP?

SFTP og TFTP er begge protokoller, der bruges til filoverførsel, men de to protokoller adskiller sig alligevel markant på en række områder, når det kommer til bl.a. funktionalitet, sikkerhed og anvendelse.

Som nævnt er SFTP er en sikker protokol, der bruger SSH-kryptering til at beskytte dine data under overførslen. Dette betyder, at både filerne og autentificeringsoplysningerne er krypteret og beskyttet mod uautoriseret adgang.

TFTP er derimod ikke en sikker protokol, da den ikke bruger kryptering. Dataene sendes i klartekst, hvorfor de er sårbare over for aflytning og datatyveri. En anden forskel er også, at SFTP kræver brugerautentificering gennem brugernavn og adgangskode eller SSH-nøgler, hvilket sikrer, at det kun er autoriserede brugere, der kan oprette forbindelse og overføre filer.

Men TFTP har ikke indbygget autentificering, hvilket betyder, at enhver, der har adgang til TFTP-serveren, kan hente filer uden at blive identificeret.