Sådan laver du din egen hjemmeside

Hvis du skal have en hjemmeside, skal du afgøre, hvorvidt du vil lave den selv eller hyre nogen til at stå for dette arbejde. Ønsker du at holde din investering på et sobert niveau, er det oplagt at varetage arbejdet selv.

Hyrer du et bureau eller en freelancer til at udvikle din hjemmeside, kan du forvente en regning på adskillige tusinde kroner. Heldigvis er det ikke et krav at gøre dette, da du sagtens kan lave din hjemmeside selv, såfremt du har mod på og tid til det.

Ønsker du at lave din egen hjemmeside, skal du først og fremmest sætte dig ind i, hvordan du kommer bedst fra start. Heldigvis er du havnet det helt rette sted i dette henseende, da du i denne guide lærer at lave hjemmeside på egen hånd – endda helt uden at kunne programmere.

1. Køb af domæne og webhotel

For at kunne lave en hjemmeside, skal du registrere et webhotel og et domænenavn. Der findes mange udbydere at vælge mellem til dette. Du kan desuden sagtens vælge at registrere dit domænenavn først, hvis du endnu ikke føler dig klar til at købe et webhotel.

I dette henseende er det naturligvis vigtigt at nævne, at det er forskelligt fra udbyder til udbyder, hvordan du registrerer et domænenavn samt opretter et webhotel.

Herunder kan du finde en kort og simpel guide til, hvordan du opretter begge dele hos Simply.com, som er en af de største hostingudbydere på markedet. Her finder du desuden webhoteller i flere størrelser, hvorfor de kan tilbyde noget til ethvert behov:

  1. Start med at klikke dig ind på Simplys hjemmeside, som du finder her.
  2. På forsiden ser du et stort felt, hvori der står følgende: ‘Tjek, om det domæne du drømmer om, er ledigt’. I denne boks skal du angive det domænenavn, som du ønsker at registrere.
  3. Nu foretager deres system en undersøgelse af, om domænenavnet er ledigt. Hvis det er det, præsenteres du for en grøn boks, hvori der står følgende: ‘Domænet du søgte på er ledigt’.
  4. Ønsker du at gå videre til næste skridt, så skal du trykke på den grønne ‘Bestil nu’-knap.
  5. Herefter sendes du videre til en ny side, hvor du kan vælge mellem deres webhoteller. Her skal du naturligvis vælge ud fra dine egne behov. Er der tale om en helt basal side, kan du sagens vælge ‘Basic Suite’. Du kan altid opgradere senere, hvis det bliver nødvendigt. Tryk på ‘Bestil’-knappen ved den pakke, du vil have.
  6. Nu sendes du videre til en side, hvor du skal udfylde en række informationer om dig selv. Når du har udfyldt alle felterne, trykker du på ‘Fortsæt bestilling’, hvorefter næste skridt vises.
  7. Her bliver det en smule teknisk, da du skal vælge produkttypen. Du kan vælge mellem et PHP- eller ASP-baseret webhotel. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal vælge, så vælg PHP. Det er den løsning, der giver dig de fleste muligheder.
  8. Når du har valgt produkttypen, er du klar til at klikke dig videre. Først skal du dog sætte hak ud for ‘Jeg accepterer betingelser for Simply.com’. Når dette er gjort, klikker du på den grønne ‘Fortsæt bestilling’-knap.
  9. Dette vil åbne et popup-vindue med betingelser fra Punktum dk (tidligere DK-Hostmaster), hvor du skal acceptere deres betingelser. Her sætter du først hak ved ‘ Jeg accepterer at Simply.com håndterer mit .dk-domænenavn’ og trykker dernæst på ‘Bekræft’.
  10. Nu er sidste skridt blot at betale for dit nye domænenavn og webhotel. Dette kan du selvfølgelig gør med almindelig kortbetaling.

Husk at godkende registrering af domænenavn

Når du har klaret betalingen, vil du indenfor et stykke tid modtage en e-mail fra Punktum dk. Det skyldes, at du først skal færdiggøre registreringen af dit domæne, inden det bliver synligt og tilgængeligt for andre.

For at gøre dette, skal du gennemføre en såkaldt ID-kontrol. Når du klikker på linket i din e-mail, sendes du videre til en side hos Punktum dk, hvor du kan klikke på en blå knap med teksten ‘Gå til ID-kontrol’.

Når du klikker på denne, sendes du videre til en side, hvor du skal logge ind med enten NemID eller MitID. Derudover er det også påkrævet, at du angiver dit CPR-nummer, for at verificere din identitet. Dette bliver naturligvis ikke gemt eller opbevaret hos Punktum dk.

I næste vindue skal du vælge, om du ønsker at registrere domænenavnet som privatperson eller virksomhed. Når du har valgt dette, skal du tjekke, at de angivne informationer er korrekte. Til sidst trykker du på ‘Bekræft & afslut ID-kontrol’.

Nu har du både registreret og bekræftet dit domænenavn, som inden længe vil pege på de korrekte DNS-servere hos din hostingudbyder. Dette klarer udbyderen for dig, hvorfor det ikke er noget, du skal bekymre dig om.

2. Valg af hjemmeside-program

Når alt dette er gennemført, er du klar til at gå videre til næste skridt, hvor alt det sjove begynder. Det er nemlig nu, at du skal i gang med at lave din hjemmeside. For at kunne gøre dette, skal du først have fundet et hjemmeside-program, så du ikke skal programmere selv.

I denne forbindelse er der utallige løsninger at vælge mellem, som alle har fordele og ulemper. Derfor findes der ikke én løsning, der er det rette valg for alle. Inden du træffer dit valg, bør du have set nærmere på dem alle, så du træffer din beslutning på et oplyst grundlag.

Herunder bliver du præsenteret for en række af de muligheder, du har at vælge mellem. Uanset dit behov, vil en af disse sandsynligvis være et ideelt valg for dit vedkommende.

Hjemmesidedesigner hos Simply

Har du fulgt ovenstående guide, og derfor har oprettet et webhotel hos Simply, så har du også adgang til deres Hjemmesidedesigner. Det er et meget basalt værktøj, der er velegnet til dig, der ønsker at lave en simpel og informativ hjemmeside.

Når du bruger denne løsning, får du automatisk adgang til hundredvis af temaer, som du frit kan vælge mellem. Derfor kan du vælge et af disse som fundament for din egen hjemmeside, hvorefter du kan flytte rundt på, fjerne og tilføje nye elementer til den.

Fordelen ved at vælge Hjemmesidedesigner hos Simply er, at det er meget nemt at bruge. Faktisk skal du blot følge nedenstående trin:

  1. Bestil først dit domænenavn og webhotel
  2. Vælg dernæst Hjemmesidedesigner i menuen i dit kontrolpanel og aktiver det
  3. Vælg det ønskede design blandt de mange valgmuligheder
  4. Tilføj billeder, tekst og andet indhold
  5. Tryk til sidst på ‘Udgiv’

Når dette er gjort, har du lavet din hjemmeside, som selvfølgelig er online og synlig. Derfor kan du sende den rundt til venner, familie eller samarbejdspartnere.

Lav din egen hjemmeside

Wix

Ønsker du ikke at bruge Hjemmesidedesigneren hos Simply? Eller har du valgt en anden udbyder? I så fald er der naturligvis også talrige andre programmer, du kan benytte dig af, hvis du selv vil lave din hjemmeside. Blandt andet kan du bruge et system som Wix.

Det er en af de førende platforme til at lave sin egen hjemmeside, og bruges i dag til at drive mere end syv millioner hjemmesider.

Wix udmærker sig på flere punkter, men i særdeleshed ved at være meget brugervenligt. Du kan vælge mellem adskillige temaer, som du derefter kan tilpasse, ved blot at trække nye elementer ind. Du kan selvfølgelig også fjerne eller flytte dem, hvis du ønsker.

Derfor er der tale om en såkaldt WYSIWYG-løsning (What You See Is What You Get), da du laver din hjemmeside i realtid, ved blot at trække rundt på forskellige elementer. Det er ensbetydende med, at det er muligt for enhver at benytte sig af dette.

Squarespace

Squarespace er en løsning, der på mange punkter minder om Wix. Du vil derfor opleve, at der ikke er den store forskel på, om du vælger det ene eller det andet. Squarespace udmærker sig dog særligt ved at tilbyde et stort udvalg af meget moderne temaer.

Overvejer du at benytte dig af enten Wix eller Squarespace, anbefales det derfor at se nærmere på de temaer, de tilbyder. Dermed er du garanteret at kunne vælge et passende design, inden du betaler for systemet.

Prismæssigt er de også meget ens, om end der er en smule at spare ved at vælge Wix. Det er dog værd at bemærke, at hvis du vil have den lavest mulige pris, skal du betale på årsbasis hos Squarespace. Dette er du ikke påkrævet hos Wix.

WordPress

Ønsker du ikke at være begrænset af et lukket system, hvor du ikke senere kan lave egne ændringer eller tilføjelser, skal du ikke vælge nogle af de ovenstående. I et sådant tilfælde, så lav din egen hjemmeside med WordPress.

Det er et open-source CMS (Content Management System), hvilket betyder, at det er helt gratis at bruge. Det giver dig en lang række muligheder, som du ikke får, hvis du vælger nogle af de mere låste systemer.

Vil du gerne bruge WordPress til at lave din hjemmeside, så bør du bruge en såkaldt 1-Click-Installation ved din udbyder. Dermed kan du installere hele systemet på dit domæne, uden selv at skulle uploade filerne via FTP samt opsætte en MySQL-database.

For at gøre dette hos Simply, skal du blot følge disse trin:

  1. Start med at logge ind på kontrolpanelet og vælg punktet ‘1-Click’ i menuen
  2. Nu præsenteres du for en side med en række systemer, som du kan installere, og i bunden finder du WordPress
  3. Klik på knappen ‘Vælg WordPress’ for at sætte gang i installationen
  4. På næste side skal du angive det brugernavn og password, du vil bruge til at logge ind på WordPress med. Dertil skal du angive din e-mail samt skrive navnet på din hjemmeside. Herefter klikker du på ‘Installer WordPress nu’.
  5. Når du har trykket, vises en række betingelser, som du først skal læse. Efterfølgende kan du trykke på ‘Accepter og installer’.
  6. Nu går der et par minutter med at installere, hvorefter en side med titlen ‘Installation udført’ vises. Herfra kan du via linket ‘Administration’ klikke dig ind i kontrolpanelet, hvorfra du kan installere et nyt tema.

3. Tilføjelse af indhold

Herover har du fået flere eksempler på, hvordan du kan lave en lav selv hjemmeside. Uanset hvilken af disse løsninger, du ender med at vælge, vil din hjemmeside ikke være komplet uden indhold.

Derfor er næste skridt at tilføje tekst, billeder og videoer til din hjemmeside. Faktisk er det som regel en bærende del af hjemmeside, som du designer rundt om. Derfor kan det ske, at du beslutter dig for at lave om på designet, når du er begyndt at tilføje nyt indhold.

Fordelen ved at have valgt et af systemerne i denne artikel er, at du har lært dem indgående at kende i forbindelse med oprettelsen af din hjemmeside. Derfor vil du sandsynligvis heller ikke være i tvivl om, hvordan du skal bære dig ad med at tilføje nyt indhold.

Som følge af dette, har vi også et klart tip til dig, der selv vil vedligeholde din hjemmeside: Byg hjemmeside selv. Det giver dig et bedre kendskab til det system, der er anvendt til formålet, hvorfor du ikke fremover har brug for assistance til at lave ændringer eller tilføje indhold.

Alle kan lave en hjemmeside selv

Hvis du vil have en hjemmeside, så opret hjemmeside selv. Der er ikke nogen grund til at hyre et bureau eller en freelancer, medmindre du har travlt eller har brug for en meget avanceret løsning.

Ønsker du at lave en blog? Vil du gerne lave en basal webside med lidt tekst og billeder til din klinik? Eller drømmer du om at åbne din første webshop? I alle disse tilfælde er der intet, der stopper dig i at lave din hjemmeside selv, hvis blot du væbner dig med lidt tålmodighed.

Fælles for de systemer og løsninger, der er beskrevet i denne artikel er, at de er både intuitive og meget brugervenlige. Alligevel vil det kræve, at du leger lidt rundt med dem, inden du kan mestre dem helt. Derfor skal du selvfølgelig ikke forvente at kunne have dit website klar på fem minutter.