IPv6

Du har helt sikkert hørt om IP-adresser, men ved du også, hvad IPv6 er? Når du arbejder med internettet og hjemmesideudvikling, er IPv6 en af de ting, du skal kende til, for internettet er hele tiden i udvikling, og i den forbindelse er den nye teknologi ikke til at komme udenom.

Men hvad er IPv6, og betyder det overhovedet noget for dig, om du kender til det eller ej? Alt dette og mere til kan du blive klogere på lige her på siden.

Hvad er IPv6?

IPv6 er en forkortelse for Internet Protocol version 6, og det er den næste generation af den vigtige internetprotokol. Internetprotokollen er den, der styrer, hvordan enheder kommunikerer og identificeres på internettet, og internetprotokollen er derfor helt afgørende for internettets funktion.

IPv6 er en videreudvikling af den tidligere version, IPv4. Der var behov for at udvikle en ny version, fordi efterspørgslen efter IP-adresser fortsætter med at stige. I den gamle internetprotokol IPv4 var der ikke kapacitet nok til at give alle en unik IP-adresse, men det er et problem, IPv6 løser.

IPv6 tilbyder nemlig en langt større mængde af unikke adresser, og det er nødvendigt i en fremtid, hvor antallet af enheder, der skal forbindes til internettet, nærmest bliver uendeligt. Teknologien åbner således dørene for, at utallige enheder såsom smartphones, IoT-enheder og smarte apparater alle kan forbindes til internettet, hvor de kan få deres egen unikke identifikation i form af en IP-adresse.

Den nye protokol imødekommer altså den voksende efterspørgsel efter IP-adresser, men den sørger også for at forbedre netværkssikkerheden på samme tid. Det sker bl.a. gennem forbedringer i sikkerhed og netværksoptimering, mens IPv6 også kommer med indbygget understøttelse af IPsec, som er en kryptografisk metode til at sikre data, der overføres mellem enheder. Derudover er teknologien også designet med hensyn til at skabe en mere effektiv ruteadministration og give lavere belastning på netværksinfrastrukturen.

Men selvom IPv6 er fremtiden, og selvom protokollen allerede er i brug på mange enheder, så er IPv4 langt fra fortid. Overgangen fra IPv4 til IPv6 sker nemlig gradvist, og det er en yderst kompleks opgave, da mange eksisterende enheder og netværksinfrastrukturer stadig bruger IPv4.

Inden længe vil alle enheder dog være på internettet med en IPv6 IP-adresse, og det er således helt afgørende for internettets udvikling.

ipv6

Er IPv6 vigtigt for dig?

Alt det med IPv6 lyder måske en smule kompliceret, men det er alligevel vigtigt at sætte sig ind i for dig, der arbejder med webudvikling. Og selvom det muligvis ikke er noget, du tænker over i det daglige, kan du med fordel læse lidt mere om, hvorfor teknologien er vigtigt at forstå.

Men hvorfor er det relevant for dig? Det er bl.a. vigtigt at forstå, at teknologien er en vigtig del af din fremtidssikring. De eksisterende IPv4-adresser er som nævnt ved at løbe tør, og det er her, IPv6 skal tage over. Derfor bliver IPv6 i fremtiden uundværlig for enhver, der ønsker at oprette nye netværksforbindelser eller enheder, og du fremtidssikrer derfor din teknologi og undgår mulige forhindringer i fremtiden ved at lære teknologien at kende.

Men det kan også være en fordel at kigge mod teknologien allerede nu. IPv6’s design kom nemlig med en masse gode optimeringer, der kan forbedre netværkets ydeevne, og som kan bidrage til mere effektiv datatransmission.

En andel fordel ved at bruge teknologien allerede nu er det sikkerhedsmæssige aspekt. IPv6 indeholder som nævnt indbygget understøttelse af IPsec, som øger sikkerheden for dine online aktiviteter og beskytter dine personlige oplysninger.

Derudover er det også vigtigt at forstå, at det er vigtig for dig at have IPv6-adgang, hvis du gerne vil udnytte websteder, tjenester og applikationer, der allerede bruger teknologien. Ved at have IPv6-adgang kan du nemlig bruge de mange ressourcer og opleve hurtigere indlæsningstider hos tjenester, der bruger teknologien. 

Over tid vil flere tjenester og enheder kræve IPv6-forbindelse for at fungere optimalt, og ved at omfavne IPv6 kan du derfor forberede dig på den udvikling, der er helt uundgåelig for internettets udvikling.

IPv6 og webhosting

Når du skal vælge webhosting til din hjemmeside, er IPv6 noget, du skal tænke ind i planerne. Teknologien spiller nemlig en afgørende rolle inden for webhosting på grund af den store mængde IP-adresser, som det tilbyder. Når du opretter en hjemmeside, tildeles den normalt en IP-adresse, som brugere kan bruge til at få adgang til din hjemmeside. Da IPv4-adresser er ved at blive udtømt på grund af det stigende antal enheder, der er forbundet til internettet, er IPv6 blevet implementeret for at løse problemet.

Derfor er det en rigtig god idé at vælge en webhosting-udbyder, der understøtter IPv6. Det kan vi hjælpe dig med at finde her hos webhotel-guiden.dk, hvor vi har gjort det nemt for dig at finde frem til det helt rette webhotel for dig, der lever op til alle dine krav – også når det kommer til IPv6.