Vil du gerne vide, hvem der ejer en hjemmeside, er det faktisk meget nemt for dig. Du kan nemlig gå ind i Whois-søgemaskinen og finde oplysninger om ejeren.
Et domæne er unikt, og der er derfor kun en ad gangen, der kan bruge det. Når du ser en hjemmeside, er det måske ikke altid lige til at gennemskue, hvem der egentlig ejer domænet. Forhåbentlig er det en ordentlig hjemmeside, så der er opgivet nogle oplysninger, så du kan kontakte dem, der står bag hjemmesiden.
Men er det ikke det, og vil du af den ene eller anden grund i kontakt med dem, kan du faktisk meget nemt finde ud af, hvem der ejer et domæne. Specielt hvis det er et .dk-domæne. Der vil du som regel kunne få oplyst både navn og adresse på ejeren af domænet – medmindre ejeren da har hemmelig adresse.
Hvis det er en anden form for domæne, for eksempel et .com-domæne, er det ikke sikkert, du kan få lige så mange oplysninger om, hvem ejeren er. Men du kan stadig bruge en søgemaskine til at prøve at finde ud af det.
Brug Whois-søgemaskinen til at finde ud af, hvem der ejer hjemmesiden
Der er skabt en særlig søgemaskine, der kan hjælpe dig til at finde ud af, hvem der ejer en hjemmeside. Søgemaskinen hedder Whois, og du kan blandt andet finde den hos DK Hostmaster. Det er dem, der står for at administrere alle .dk-domæner.
Søgemaskinen er bygget meget simpelt op med et søgefelt, hvor du kan skrive domænenavnet ind. Derefter får du oplysninger om, om domænet er aktivt, hvornår det er blevet registreret, hvilken server det ligger på og også navn og adresse på ejeren, hvis vedkommende ikke har hemmelig adresse.
Disse muligheder har du, hvis dit yndlingsdomæne er optaget
Når du gerne vil vide, hvem der ejer et domæne, er det måske, fordi du gerne vil købe det af dem. Hvis det er et domæne, der passer virkelig godt til din virksomhed, kan det jo være, at du gerne vil prøve at se, om du kan købe det af ejeren – fremfor at du skal prøve at finde på et helt nyt domæne. Hvis ejeren vil sælge, er det selvfølgelig bare heldigt, og du kan derefter komme i gang med at bygge din hjemmeside op.
Vil ejeren ikke sælge, kan du skrive dig på venteliste til at overtage domænet, når ejeren ikke længere vil have det. Husk på, at du jo ikke ejer et domæne, men at du faktisk bare lejer det på årsbasis. Hvis den nuværende ejer derfor af den ene eller anden grund beslutter, at han eller hun ikke vil have domænet, bliver du kontaktet, hvis du er på venteliste, og du får mulighed for at købe det. Det koster 75 kroner om året at stå på venteliste hos DK Hostmaster til et .dk-domæne.
Hvis dit yndlingsdomæne er optaget, vil klart det smarteste dog være, at du finder på et andet. Der findes masser af domæner, der er ledige – helt sikkert også mange der vil kunne passe godt til din hjemmeside. Det handler derfor bare om at være kreativ. Når du har fundet på et godt domæne, kan du gå ind på et webhotel og registrere det.
Her kan du se, hvilke webhoteller vi anbefaler, hvis du gerne vil i gang for få penge.