Hvad er hosting?

maj 20, 2022 Emilie Jacobsen

Hvad er hosting? Spørgsmålet er naturligt, når du støder på ordet. Kort fortalt betyder det, at oplysningerne om din hjemmeside ligger på en server. Hosting er nødvendigt for, at din hjemmeside kan vises på nettet.

Når du vil have en hjemmeside, en blog eller en webshop, er du nødt til også at have hosting. Hosting betyder, at oplysningerne om din hjemmeside ligger på en server. Fra serveren bliver oplysningerne hentet frem, hver gang der er en, der gerne vil ind på din hjemmeside. Uden hosting kan din hjemmeside altså ikke være online. 

For at kunne få hostet din hjemmeside på en server har du brug for et webhotel. Det er et firma, der enten har servere i Danmark eller i udlandet, hvor de opbevarer oplysningerne om din hjemmeside. 

Vi anbefaler altid, at du vælger et dansk webhotel med servere i Danmark. Når serverne står i Danmark, vil det dels være nemmere for firmaet at passe på serverne og dermed også oplysningerne om din hjemmeside, dels vil det betyde, at din hjemmeside bliver vist en lille smule hurtigere, når oplysningerne om hjemmesiden ikke skal hentes fra en server langt væk. 

Udover hvor serveren står, er der også mange andre aspekter, du kan lægge vægt på, når du skal vælge et webhotel. Det er blandt andet, hvor meget serverplads du får, og hvilket sprog kundeservice er på – og selvfølgelig prisen. 

Hvis du gerne vil vide, hvordan du billigt kan oprette en hjemmeside, kan du læse mere i vores guide her

 

Webhotel

 

Forskellige typer af hosting 

Der findes flere forskellige typer af hosting – nemlig: 

Shared hosting

Her deles flere hjemmesider om den samme server. Det er en billig løsning, men den fungerer ikke godt med store hjemmesider med meget trafik, da du skal dele serverpladsen med andre. 

Cloud hosting

Ved cloud hosting ligger oplysningerne om din hjemmeside på flere forskellige servere. Det er med til at gøre hjemmesiden hurtigere at indlæse. Det er en løsning, der er nem at skalere i forhold til den plads, du har brug for.  

VPS hosting

Her ligger der færre hjemmesider på en server, og du har som hjemmesideejer større mulighed for at kontrollere serveren, da du kan tilgå den virtuelt. 

Dedikeret hosting

Med dedikeret hosting har du din egen server til din hjemmeside. Det er selvfølgelig en meget dyr løsning, der typisk bruges af store virksomheder. 

 

Hvilken hosting skal du vælge?

Hvis det er første gang, du opretter en hjemmeside, behøver du ikke at tænke så meget over, hvilken type af hosting du vælger. Her vil din hjemmeside ikke fylde så meget, og du kan derfor sagtens bruge den billige hostingløsning, de tilbyder hos det webhotel, du vælger. Det vil typisk være shared hosting, du får med de billigste abonnementer. 

Når din hjemmeside begynder at vokse i størrelsen – for eksempel når der kommer flere billeder og videoer – og der kommer flere besøgende på hjemmesiden, har den brug for mere serverplads. Hvis den ikke får det, vil det tage længere tid for siden at blive vist.

I det tilfælde giver det god mening at se på, hvilken af de forskellige typer af hosting, der vil passe til din hjemmeside. Hvis du leder efter cloud costing eller VPS hosting, kan du for eksempel se nærmere på ScanNet. 

FAQ BOKS

Hvad er hosting?

Hosting betyder, at oplysningerne om din hjemmeside ligger gemt på en server. Derfra kan de blive hentet, hver gang der er en, der gerne vil se hjemmesiden. Hosting er altså afgørende for, at din hjemmeside kan være online.

Hvilke typer af hosting findes der?

Der findes overordnet fire typer af hosting:
– Shared hosting hvor du deler en server med andre
– VPS hosting hvor der er færre hjemmesider om en server, og du har mere indflydelse på serveren
– Cloud Hosting hvor din hjemmeside ligger på flere forskellige servere, hvilket gør det muligt at indlæse den hurtigere
– Dedikeret hosting hvor du har en hel server, der er dedikeret til din hjemmeside

Hvilken form for hosting bør jeg vælge?

I langt de fleste tilfælde vil det være fint, at du vælger shared hosting, når du starter med at oprette en hjemmeside. Det er også det, der kommer med de billigste abonnementer. Senere kan du overveje cloud hosting eller VPS hosting, hvis du har brug for mere serverplads til din hjemmeside.