Hvad er en IP-adresse?

For selv de mindre teknologi-kyndige er IP-adresser med garanti noget, der ringer en klokke. IP adresser er nemlig helt afgørende for din færden på nettet, hvor de unikke adresser sørger for, at forskellige enheder kan identificeres online.

Men hvad er en IP-adresse helt præcist, og hvorfor har adresser betydning for dig, der arbejder med webudvikling?

Hvad er en IP-adresse? Det helt basale

I vores moderne digitale tidsalder, hvor millioner af enheder er sammenkoblet via internettet, spiller IP adresser en afgørende rolle for, at hele internettet fungerer. Her er adresserne en helt grundlæggende byggesten i kommunikationen online, fordi de bl.a. har til opgave at identificere forskellige enheder på internettet som eksempelvis din computer.

En IP-adresse, eller Internet Protocol-adresse, er nemlig en unik numerisk adresse, der tildeles alle enheder på internettet. Det gælder altså både for din computer, din telefon og alle andre enheder, der er forbundet til internettet. Her vil adresserne fungerer som en slags “postadresse” for computere, servere, smartphones, tablets og andre enheder forbundet til internettet.

Og hvorfor er det så vigtigt? IP-adresser af afgørende, for det er disse unikke adresser, der gør det muligt for enheder at identificere og kommunikere med hinanden, så data kan sendes fra afsenderen til modtageren på effektiv og sikker vis hver gang. Adresserne sørger således for problemfri dataoverførsel, og de spiller derfor en afgørende rolle for, at du oplever internettet som problemfrit og brugervenligt, hver gang du er online.

hvad er en ip adresse

Hvad er en IP-adresse: Sådan fungerer de

Nu har du fået svar på, hvad en IP-adresse er, men hvordan fungerer det hele egentlig? Her bliver det lidt mere teknisk, for nu er det tid til at introducere lidt flere termer. IP adresser fungerer nemlig inden for rammerne af det, der hedder ’internetprotokollen’, som definerer, hvordan data skal sendes og modtages over internettet.

Der er to versioner af IP-protokollen, der kaldes IPv4 og IPv6. IPv4 er den ældste version, som har været ansvarlig for internettets vækst i årtier, men den er faktisk ved at løbe tør for unikke IP-adresser, der kan tildeles nye enheder.

Antallet af enheder, der vil på internettet, stiger eksplosivt, og derfor har det været nødvendigt at udvikle en ny internetprotokol. Den har fået navnet IPv6, og den er udviklet for at imødekomme den stigende efterspørgsel efter IP adresser.

En typisk IPv4-adresse kan se sådan ud: “192.168.1.1”. Her er fire grupper af tal adskilt af punktummer. En IPv6-adresse ser derimod meget anderledes ud, og den kan indeholde både tal og bogstaver som eksempelvis “2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334”, hvilket giver mulighed for et næsten uendeligt antal unikke IP-adresser.

Hvorfor er IP-adresser vigtigt for dig?

Når du ved, hvad IP adresser er, og hvordan de fungerer, er det også rart at vide lidt om, hvorfor de unikke adresser er vigtige for dig. Kort sagt kan det siges, at IP-adresser er hjørnestenen i al kommunikation på internettet, for uden dem ville enheder simpelthen ikke kunne identificere hinanden, hvorfor dataoverførsel ville være umulig.

Dynamiske IP-adresser giver hver enhed en unik identifikation som i eksemplet ovenfor, der gør det muligt at sende data til den rigtige destination. Derfor er IP adresser også vigtige for dig, der arbejder med websider, da IP-adresser er grundlaget for webadresser (URL’er). Når du indtaster en URL i din browser, konverteres den til en IP-adresse for at finde den rigtige server.

Dertil ville alle former for dataoverførsel være umulige uden IP adresser. Det gælder både for data fra websider og e-mails, og det gælder for streaming og alle andre former for filoverførsel på nettet. Derudover er IP adresser også afgørende for at sikre din sikkerhed online. Her spiller adresserne en afgørende rolle i bl.a. firewall og andre i sikkerhedssystemer.