DNS

Når du surfer på internettet, sender e-mails eller besøger forskellige hjemmesider, tænker du sandsynligvis ikke meget over, at DNS er en af de teknologier, der gør det hele muligt. DNS – Domain Name System – er nemlig en af de mest afgørende og fundamentale elementer på internettet, for det er den teknologi, der tillader dig at navigere i den digitale verden uden problemer.

Uden DNS ville dine online oplevelser være langt mere besværlige, og internettet og alle dets hjemmesider ville ikke fungere så gnidningsløst og effektivt, som du kender det. Men hvad er DNS helt præcist, og hvorfor er det vigtigt, at du ved lidt om DNS? Alt det og mere til får du svar på lige her på siden.

Hvad er DNS?

Det står som nævnt for Domain Name System, og det kan kort sagt forklares som internettets telefonbog. Når du bruger internettet, identificeres alle enheder og tjenester ved hjælp af IP-adresser, og disse IP-adresser består af talrækker, der er ret så besværlige at huske i hovedet for helt normale mennesker.

En typisk IP-adresse kan eksempelvis se sådan ud: 192.0.2.1. Disse tal er svære at huske i hovedet, og derfor bruger vi på internettet mere menneskevenlige navne som f.eks. www.webhotel-guiden.dk, som gør det en del nemmere for dig at interagere med internettet og finde det, du søger.

Og det er her kommer, DNS ind i billedet. Det fungerer nemlig som en oversættelsestjeneste mellem de menneskevenlige domænenavne og de numeriske IP-adresser. Når du indtaster et domænenavn i din browser, sender din computer eller anden enhed en anmodning til DNS serveren, som sørger for at finde den tilsvarende IP-adresse. Når IP-adressen er blevet lokaliseret, kan din computer oprette forbindelse til den ønskede server, og websiden kan nu åbnes.

På den måde bliver det meget mere simpelt at bruge internettet, for det er takket være DNS, at du kan huske navnet på alle de hjemmesider, du holder af at besøge. Derfor er det ikke forkert at sige, at DNS har spillet en stor rolle i internettets udbredelse til masserne, da internettet stadig var nyt for de fleste.

Her gjorde DNS det muligt for folk at glemme alt om de komplicerede talrækker, der ligger bag enhver hjemmeside, for i stedet bare at huske et simpelt domænenavn, og det gjorde det muligt at bruge internettet for alle.

Derudover gør DNS det også muligt at indlæse websteder langt hurtigere. Det sker, fordi DNS kan gemme IP-adresseoplysningerne i cacherne, hvilket reducerer den tid, der skal til for at finde de nødvendige IP-adresser. Det fungerer altså som en bagvedliggende infrastruktur, der arbejder effektivt og på sekunder og gør det muligt for dig at udforske internettets mange muligheder uden at tænke for meget over, hvordan det hele egentligt fungerer.

Hvad betyder DNS for dig?

Som du kan læse ovenfor, er DNS helt afgørende for, at internettet fungerer, og derfor er det selvfølgelig også vigtigt for dig med en webshop eller anden hjemmeside at tænke lidt over DNS. Din hjemmeside skal nemlig helt kort sagt bruge en DNS-server for at være tilgængelig på internettet, da DNS skal bruges for at omdanne din hjemmesides domænenavn til den tilsvarende IP-adresse, der kræves for at din hjemmeside kan findes af dine kunder eller brugere.

Derfor skal du, når du registrerer et domænenavn, angive DNS-oplysningerne hos din domæneudbyder. Det er nemlig de oplysninger, der fortæller, hvilke DNS-servere der er ansvarlige for at håndtere forespørgsler til dit domænenavn, der kommer fra folk, der gerne vil besøge din hjemme.

Når en af dine kunder eller brugere forsøger at besøge din hjemmeside ved at indtaste dit domænenavn i en webbrowser, sender enheden en anmodning til kundens internetudbyders DNS-server eller en lokal DNS-resolver. Herefter vil den konsultere DNS serverne for dit domæne for at finde den tilsvarende IP-adresse. Når IP-adressen er blevet fundet, kan kundens enhed oprette forbindelse til din webserver, og din hjemmeside kan nu indlæses.

Det er således helt afgørende for din hjemmeside at have en pålidelig DNS-server. Uden en DNS-server ville dit domænenavn ikke kunne oversættes til en IP-adresse, og din hjemmeside vil ikke være tilgængelig for alle dem, der gerne vil finde dig.

Typisk håndterer din web-udbyder denne opgave for dig, men det kan alligevel en god idé at have en grundlæggende forståelse af, hvordan DNS fungerer, og hvordan du administrerer det, så du kan være sikker på, at din hjemmeside altid fungerer optimalt.

dsn

Har du brug for DNS-hosting eller et DNS-hotel?

DNS-hosting, også kendt som DNS-management eller DNS-tjeneste, er en tjeneste, der giver dig mulighed for at administrere DNS-konfigurationen for dit domænenavn. DNS-hostingudbydere styrer de DNS-servere, der indeholder oplysningerne om dit domænes IP-adresse, MX-poster, CNAME-poster og andre indstillinger.

Når du registrerer et domænenavn, skal du vælge en DNS-hostingtjeneste for at angive, hvilke DNS-servere der er ansvarlige for dit domænes DNS-konfiguration. Det er de DNS servere, der er ansvarlige for at besvare forespørgsler om dit domænenavn, omdanne det til den tilsvarende IP-adresse og lede trafikken til den rette webserver eller e-mailserver, så din hjemmesider flyder problemfrit for dine kunder og brugere.

Derfor er det vigtigt at vælge en pålidelig DNS-hostingtjeneste med god ydeevne og høj tilgængelighed, da DNS som nævnt spiller en kritisk rolle i at dirigere trafikken til dit domæne.

Vi hjælper dig med at finde det rette DNS hotel

Her hos webhotel-guiden.dk ved vi alt om, hvor vigtigt det er at have pålidelige tjenester for alle, der vil drive en hjemmeside. Men vi ved også alt om, hvor besværligt det kan være at finde frem til den helt rette løsning, der lever op til lige netop dine krav på din hjemmeside. Derfor har vi besluttet os for at gøre det helt mere simpelt og overskueligt for dig, der bare gerne vil have en velfungerende hjemmeside uden for meget bøvl. Vi ved, at det er svært at sætte sig ind i, hvad du skal kigge efter, når du vælger en DNS-server, og derfor har vi sammensat guides og lister, der giver dig overblikket og det store udvalg, så du nemt og hurtigt kan finde frem til lige netop den DNS server, der passer til dig.