Billigt webhotel – sådan vælger du det rigtige

Der er mange webhoteller på markedet både af de billige og de lidt dyrere, og det bliver hurtigt noget af en jungle at finde rundt i. Hvilket webhotel er billigst, er prisen det eneste relevante at kigge på og hvordan kan du vide dig sikker på, at sikkerheden er i orden?

Du tænker måske, at disse spørgsmål kun er aktuelle for dem, der skal etablere en hjemmeside eller webshop for første gang, men faktisk møder vi også forvirringen hos folk, der allerede har et webhotel, men som er usikre på, om det er det bedste til prisen.

Om noget har vi stor erfaring med webhoteller, og vi har sammensat en tjekliste, du kan bruge, når du skal vælge webhotel. Med den i hånden er der gode chancer for, at du træffer det rette valg – uanset om det er første gang, du skal købe webhotel, eller om du skal skifte fra et hotel til et andet.

Tjekliste til billigt webhotel

Når vi taler om billige webhoteller, er det naturligvis, fordi prisen spiller en rolle. Det bør dog ikke være den afgørende faktor, når du skal vælge, hvem der skal hoste din hjemmeside – du bør også kigge på dine krav til:

  • plads
  • oppetider
  • hastighed
  • brugervenlighed
  • sikkerhed
  • backup

Neden for gennemgår vi faktorerne én for én. Håbet er, at du – når du har læst artiklen helt til ende – har fuldstændig styr på, hvad du har brug for fra dit webhotel. På den måde bliver det nemlig langt lettere at vælge den helt rigtige løsning.

 

#1: Plads

Når du leder efter et billigt webhotel, antager vi, at du ikke har tænkt dig at bygge et kæmpe erhvervssite fyldt med billeder, video og lyd, men overvej alligevel, hvor meget plads du har brug for.

Hos et webhotel som Simply.com (som vi altid anbefaler, når det drejer sig om billige webhoteller) får du i basispakken 10 GB plads. Det er mere end rigeligt, hvis du skal lave en personlig blog eller have en firmahjemmeside uden alt for meget indhold. Har du derimod planer om at bygge en webshop med 1000 produkter, der hver skal have minimum tre billeder, så kommer du hurtigt til kort med 10 GB.

Skal du ikke bruge så meget plads i begyndelsen, men forventer du at behovet vokser med tiden, så kan du overveje et webhotel med mulighed for at opgradere – fx Simply.com eller DanDomain.

 

#2: Oppetid

Vælger du et af de store danske hosting udbydere – fx Simply.com – vil du sjældent løbe ind i problemer med oppetiden. Heller ikke selvom de er blandt de billigste webhoteller på markedet.

Når det er sagt, skal du naturligvis være opmærksom på, at svartiden kan være dårligere end hos et dyrere webhotel. Det skyldes, at de billige webhoteller kører med såkaldt shared hosting, hvor du deler serverpladsen med andre hjemmesider. Ressourcerne er dermed mindre, hvilket kan resultere i dårligere svartider – men i langt de fleste tilfælde er forskellen på billigt og dyrt så lille, at du ikke bemærker det. I hvert fald ikke hvis der er tale om mindre virksomhedssider eller en privat blog.

 

#3: Hastighed

Når du skal vælge webhotel, bør hastigheden spille en større rolle. Først og fremmest fordi en høj loadhastighed giver den bedste brugeroplevelse, men også fordi hastigheden har betydning for din søgemaskineoptimering.

Grundlæggende kan man sige, at jo færre sites der ligger på en server, desto hurtigere vil hastigheden som udgangspunkt være. Derfor anbefaler vi også cloud servere til folk, der har brug for ekstrem hastighed, men er der tale om en lille eller mellemstor erhvervshjemmeside eller en privat blog, så kan du sagtens nøjes med et billigt webhotel som DanDomain eller Simply.com.

 

#4: Brugervenlighed

Skal du selv bygge din hjemmeside, er et brugervenligt og intuitivt kontrolsystem alfa og omega. Er det første gang, du kaster dig over et projekt af den kaliber, har du ikke nødvendigvis styr på teknikken fra dag et, og derfor er det vigtigt, at det er let at finde ud af.

Samtidig kan du med fordel overveje at vælge et webhotel, der tilbyder 1 click-installation til det CMS, du har tænkt dig at anvende. WordPress er langt det mest populære system på verdensplan, men mange webhoteller tilbyder også den nemme installation til eksempelvis Joomla!, Magento og PrestaShop.

 

#5: Sikkerhed

De fleste billige webhoteller tilbyder shared hosting, og med den løsning er du mere udsat for hacker- og virusangreb end ved andre former for hosting. Det skyldes, at du deler serverpladsen med andre hjemmesider, og du har derfor ikke den fulde kontrol over sikkerheden. Derfor er det essentielt, at du vælger et webhotel med en god firewall samt malware beskyttelse.

En firewall er en række regler, der dikterer, hvad der må og ikke må foregå på din konto. Hvis en hacker forsøger at omgå disse, vil det blive opdaget og hackeren blokeret. De fleste webhoteller har en eller anden form for firewall, men tjek gerne for en sikkerheds skyld.

Malware beskyttelse er modsat firewall ikke noget, alle webhoteller tilbyder, så her skal du være ekstra opmærksom. Det er en sikkerhedsforanstaltning, der foregår ved hjælp af en såkaldt malware scanner, som holder øje med eksempelvis plugins og andet, du installerer på din hjemmeside.

 

#6: Backup

Skulle uheldet være ude, så du er nødt til at genskabe din hjemmeside fra en backup, er det vigtigt, at det webhotel du vælger, giver dig adgang til denne uden omkostninger. Kig derfor efter en udbyder, hvor du selv kan hente din backup eller genskabe den direkte fra kontrolpanelet – det er langt det nemmeste for dig.

Samtidig er det en god idé at være opmærksom på, om webhotellet tager backup til en remote lokation – altså til et andet sted end den server, din hjemmeside ligger på. Det er en ekstra sikkerhed i tilfælde af, at den server, du anvender, skulle brænde sammen så både din hjemmeside og din backup forsvinder.

 

#7: Support

Uanset hvor gode dine tekniske færdigheder er, kan du risikere at løbe ind i problemer, hvor du har brug for support. Når valget af webhotel skal foretages, anbefaler vi altid, at det bliver en dansk udbyder blandt andet på grund af supporten – det er alt andet lige lettere at få hjælp på dansk, end det er på et gebrokkent engelsk på en telefonforbindelse fra den anden side af jorden.

Overvej også, om du kan nøjes med skriftlig support på din mail, eller om du gerne vil betale ekstra for at kunne få support på telefonen også. Er der tale om en mindre hjemmeside eller en blog, betyder det måske ikke så meget at vente på mailsvar, men hvis du har en større webshop, er det nok rart med hurtig telefonisk support, hvis uheldet er ude.

 

Er et billigt webhotel lige så godt som en dyrere løsning?

Er du usikker på, om et billigt webhotel er den rette løsning for dig, fordi du tvivler på kvaliteten? Hvis du vælger rigtigt, behøver du ikke at spekulere – de gode billige webhoteller har nemlig stort fokus på kundeservice og -support.

Men hvad betaler du så for, når du vælger et dyrere webhotel?

Svaret er lidt kompliceret. Ved første øjekast ser det ud til, at der ikke er den store forskel, men det er der naturligvis. Det er bare ikke sikkert, at de ekstra penge giver værdi for dig. Men lad os tage et kig på forskellene, så du kan få syn for sagen.

Du kan sagtens få den samme mængde plads på en server hos både et billigt og et dyrere webhotel, ligesom du måske kan have det samme antal domæner. Forskellen ligger først og fremmest i det faktum, at du med en dyrere løsning ofte får en såkaldt cloud server-løsning, hvor du får allokeret en specifik mængde plads og ressourcer og desuden selv har kontrol over serverne (det har du ikke hos et billigt webhotel med shared hosting; her deler du pladsen med andre).

Derudover kan der være en forskel i hastigheden, hvis du driver en forholdsvis stor hjemmeside. Du vil kunne opleve langsommere svartider hos et billigt webhotel, og dit site kan ligeledes opleves langsommere, hvis du har brugt al hukommelsen hos den billige udbyder.

 

Er billig hosting så en god idé?

Der findes ikke et endegyldigt svar på, om billig hosting er en god løsning eller ej. Det afhænger helt og holdent af dine behov; til nogle hjemmeside er et billigt webhotel mere end rigeligt, mens det til andre formål er en helt uanvendelig løsning.

Derfor handler det om at finde ud af, om dine behov kan dækkes af et billigt webhotel. Kan de det, er der bestemt ingen grund til at betale for mere.

Men hvorfor findes der egentlig henholdsvis billige og dyre webhoteller? Det skyldes det faktum, at der er store omkostninger forbundet med at indkøbe, sikre og vedligeholde de servere, hjemmesiderne ligger på. Samtidig skal serverne have et sted at stå, der skal ansættes personale til at sikre, at de kører, som de skal, og ydermere skal der ansættes supportmedarbejdere, som muligvis skal være tilgængelige døgnet rundt hele året. Det koster penge, og derfor koster det naturligvis også at leje en plads på et webhotel.

De billige webhoteller kan i sagens natur ikke tilbyde de samme ressourcer som en dyrere hostingudbyder, og samtidig er de nødt til at lade kunderne deles om pladsen på serverne. Det er der i sig selv absolut intet i vejen med, og vælger du et veletableret og velrenommeret webhotel, kommer du ikke til at få problemer med en ustabil server eller lang nedetid.

Så for at svare helt kort på overskriften; ja, billig hosting kan sagtens være en god idé!

 

Fordele ved et billigt webhotel

Hvilke fordele er der så ved at vælge en udbyder, der ikke koster alverden? Først og fremmest kan man sige, at der aldrig er grund til at betale for noget, man ikke bruger, og ved at vælge en dyr cloud server-løsning, kommer du i mange tilfælde til at betale for funktioner, du aldrig får nogen glæde af. I så fald er det langt bedre at købe en basispakke hos et billigt webhotel, og hvis du så senere får brug for mere plads, kan du opgradere til en større pakke.

En anden fordel er, at de billige webhoteller som regel er udviklet til folk, der gerne selv vil bygge deres hjemmeside. Systemerne er lette og brugervenlige, og mange tilbyder 1 click-installation til eksempelvis WordPress, Joomla!, Magento og PrestaShop, så du hurtigt kan komme i gang med arbejdet.

Sidst men ikke mindst vil vi gerne slå et slag for kundesupporten hos de billige webhoteller – fx hos DanDomain og Simply.com. Du har måske ikke mulighed for at ringe døgnet rundt, men til gengæld kan du sende en mail og forvente svar i løbet af kort tid. Samtidig har mange udbydere valgt at lave en fyldestgørende liste over de mest almindelige spørgsmål, så du selv kan finde svaret på det spørgsmål, du sidder inde med.

 

Spiller billig hosting en rolle for SEO?

Det lyder måske mærkeligt, men faktisk har dit valg af webhotel betydning for din placering på søgemaskiner som Google. Grundlæggende handler det om et par af de emner, vi allerede har være omkring – nemlig hastighed og sikkerhed.

Hastigheden påvirker din søgemaskineoptimering, hvis den ikke er høj nok. Forstået på den måde, at hvis brugerne oplever lange svartider, så har de tendens til at forlade siden, og dermed vil Google vurdere, at det er en ”dårlig” side og skubbe den længere ned på resultatlisten.

Sikkerheden spiller også en stor rolle, fordi du reelt risikerer at blive blacklistet hos Google, hvis dine naboer på serveren foretager sig ting, søgemaskinegiganten ikke bryder sig om. Det kan nemlig ske, fordi I deler IP-adresse, og Google kan ikke skelne mellem dig og dine servervenner.

Du kan ikke gardere dig mod de ting, der foregår på de andre hjemmesider på din server, men du kan til gengæld sikre dig, at din hjemmeside ikke kommer til at ligge på en server, Google allerede har dømt ude. Det gør du ved at anvende en af de mange RBL checkere (Real Time Black List), der finde